Zapisuję, bo przemijam. Dzielę się, bo lubię mnożyć. Dziergam, bo to daje radość mi i innym! Jak miło, że tu zaglądacie! :-

Zjadliwa

piątek, 11 lutego 2005

4 brokuły zalewamy wrzątkiem i leciutko podgotowujemy na półtwardo.
Kostkę sera feta kroimy na kawałki,
na teflonowej patelni blanszujemy paczuszkę
migdałów w płatkach.
 W dużym kubku mieszamy cały pojemniczek Ramy Culinesse z prawie całym pojemniczkiem musztardy saperskiej i dodajemy także cztery ząbki czosnku.
Brokuły drobimy na małe kawałki, dodajemy ser,i zalewamy sosem
musztardowo-czosnkowym i dodajemy jakieś 90% migdałów, dobrze to wszystko w
misce mieszamy i wykładamy do miseczki.
Wierzch posypujemy resztą migdałów.
Wkładamy tak na 2-3 godzinki do lodówki.


piątek, 28 stycznia 2005

No, jak tego dzieci nie jedzą, to już nie wiem, co można podać niejadkom!















Mniam, mniam!

piątek, 12 listopada 2004
Zaniedbałam bardzo dział "zjadliwe", więc wrzucam prosty przepis na grysikowe ciacho:

pół szklanki kaszy manny
pół szklanki cukru
3 jaja
łyżka cukru waniliowego
szklanka dowolnego soku owocowego
rodzynki
tłuszcz do smarowania formy

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić, utrwalić
resztą cukru, połączyć z żółtkami, dodać mannę i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć masę do niedużej podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą. Piec 30 min w temp. 180 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać
sokiem, znów wstawić do piekarnika na 5 min, po czym ostudzić i wyjąć z
formy. Podawać z owocami z puszki lub konfiturą.


piątek, 05 listopada 2004
Dzisiaj pierwszy raz będę piekła boczek. Tak jakoś mnie naszło, kiedy w sklepie zobaczyłam ładny kawał mięcha i w dodatku całkiem niedrogo.

Mam nadzieję, że jutro będzie wyżerka!
niedziela, 09 maja 2004

Zrobiłam dziś inną, niż zazwyczaj panierkę kotletów z piersi kurczaka. A wygładało to tak:

Rozbite biusty posypałam imbirem i dałam im poleżec w lodówce około godziny. Następnie moczyłam w mleku i obtaczałam - uwaga - w wiórkach kokosowych. Mąż na tym etapie z dezaprobatą kiwał głową, ale podczas konsumpcji opcja mu się zmieniłan na przeciwną. Potem - oczywiście - etap smażenia az do złotego kolorku.

Smakowało całej rodzince. Mnie też.

Czyli polecam!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze